Bergensbanen i 3D

2010 blir trolig året for 3D. I fjor så vi Istid 3 og ikke minst Avatar på kino. I år kommer 3D til folket i full HD, med egne 3D TV kanaler (i alle fall i USA) og 3D på Blu-ray. Men vil det slå an? Mye kan tyde på det.

En velprøvd metode for å få 3D-effekt, er bruken av anaglyphe bilder. Et fremmed ord kanskje, men du kjenner det nok igjen om du ser noen rød-cyan briller –OO-. Har du et slikt par liggende, så er det bare å ta dem fram. Jeg har nemlig laget et 5 minutters klipp med Bergensbanen i 3D. Dette er mitt bidrag til NRKbeta sin konkurranse. Vidoen min har samme Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår lisens som orginalvidoen fra NRK.

Jeg vil foreslå å se YouTube-klippet mitt i fullskjerm for best effekt. Under videoen får du en beskrivelse av hvordan jeg lagde Bergensbanen i 3D.

Last ned Bergensbanen i 3D i 720p, ca 300MB, via bittorrent fra Mininova.org.

Jeg tar gjerne i mot kommentarer på hva dere synes om videoen.

 Hvor god 3D-video kan man egentlig få fra et 2D-bilde? Jeg vil si at mitt resultat ikke er så aller verst tatt i betraktning at utgangspunktet var en 2D-video.

Så hvordan fikk jeg dette til? I utgangspunktet må man ha to kameraer med litt avstand fra hverandre for å få til 3D-effekten, slik øynene våres er plassert. Det er jo det som gir oss dybdesyn. Men utgangspunktet var jo en 2D-video. Så her måtte jeg jukse litt. En video består av enkeltbilder, 25 per sekund for oss her i Norge (PAL). Se for deg bilderekken slik (sett i enkelt bilder):

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11…

Jeg tok Bergensbanen videoen jeg lastet ned fra NRK inn i TMPGEnc 4.0 XPress, fant fram til et passende sted i videoen jeg ville bruke og lot programmet lage videoen som enkeltbilder. 25 fps i 60 sekunder gir 1500 enkelt bilder. Jeg lagret dem i BMP for å ikke komprimere bildet og for å unngå kvalitetstap i slutt produktet. Dette ga 3,86 GB med data.

For å få til dybdeforskjellen i bildet, tok jeg enkelt og hoppet to bilder fram da jeg kjørte vidoen gjennom TMPGEnc XPress på nytt for å få bildene til høyre øye. Og tallrekken (eller bildene) for høyre øye ser slik ut:

3-4-5-6-7-8-9-10-11-12…

Forskyvelsen på to enkeltbilder gir nok dybe til at det gir en 3D-effekt. Og resultatet ser du under. Du fokusere slik at de to bildene blir et for å få 3D-effekten.

Det er jo slitsomt i lengden å krysse øynene, selv om det fungerer. Derfor lagde jeg bilde om til et anaglypht bilde (altså rød-cyan). Først fant jeg programmet Anaglyph Maker som fungerer veldig bra. Men dette manglet en batch-funksjon. Å gjøre denne operasjonen 7500 ganger (1500 bilder * 5 minutter) manuelt ville ta for lang tid. Heldigvis fant jeg StereoPhoto Maker. Deretter var det bare å velge mappa for venstre øye og mappa for høyre øye, og en ut mappe for 3D-versjonen, å kjøre det hele ut som anaglyphe bilder. Med andre ord, 1500 nye bilder. Og resultatet ser du under. Det er det samme bilde som over, men i anaglyph 3D (og krever briller for å få 3D-effekten). Og tallrekken, altså enkelt bildene 3D bildet er satt sammen av ser slik ut:

1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11…
3-4-5-6-7-8-9-10-11-12…

Deretter var det bare å gjenta denne prosessen for de fire andre minuttene også. Jeg brukte TMPGEnc XPress til å sette sammen enkeltbildene fra hvert klipp til en AVI-fil, i ukomprimert form, ca 4GB. Jeg brukte EditStudio PRO til å redigere sammen de fem enkelt scenene til en fem minutters snutt. Jeg kodet det hele til en MP4-fil i TMPGEnc XPress fra EditStudio via Debugmode FrameServer. MP4-fila er i 720p og kan spilles av på Playstation 3.

Denne metoden virker kanskje litt tungvindt, men den fungerer bra. Tar gjerne i mot kommentarer og kom med spørsmål om det er noe du lurer på.

 

4 thoughts on “Bergensbanen i 3D

 • Pingback: Bergensbanen konkurranse

 • Pingback: Last ned Flåmsbana i anaglyph 3D | Frank Eivinds verden

 • 10/09/2010 at 20:35
  Permalink

  Kunne du ikke gjort det hele i Edit Studio, og sluppet å lage tusenvis av enkeltbilder først? Tatt en filmbit i to kopier, farget den ene rød, den andre cyan (slik du har gjort med Flåmsbanen), og deretter lagt dem oppå hverandre, men forskjøvet den ene 2-4 rammer?

  Reply
  • 10/09/2010 at 22:38
   Permalink

   Jo, det kunne jeg gjort. Men da jeg lagde Bergensbanen i 3D, kjente jeg ikke til dette trikset selv om jeg hadde googlet litt om temaet.

   En månedstid etter at jeg postet dette innlegget kom jeg over en artikkel på savi.weber.edu. Det var først etter dette at jeg har kunnet lage 3D på en enkel måte.

   Reply

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.