Bergensbanen på 7 minutter og 14 sekunder

Read my English version of this post on Technofranki.net.

Det er svært mange som nå har sett Bergensbanen på over 7 timer. Populariteten dette programmet har fått, overrasket meg og helt sikker folkene i NRK også. Programmet er allere sendt to ganger og blir sendt igjen 1. juledag. Det er også mulig å laste ned hele programmet i HD (kun frontkamera, og file er kjempe stor).

Noen synes kanskje det er vel lenge å sitte i godt og vel 7 timer for å se at toget kommer seg fra Bergen til Oslo. Heldigvis har NRK lagt ut det nedlastbare materiale med en Creative Commons lisens som betyr at man kan gjøre hva man vil med videoen, så lenge man følger vilkårene. Les mer på http://nrkbeta.no/bergensbanen. Min video har selvfølgelig samme lisens.

Derfor har jeg lagd en kortversjon på 7 minutter og 14 sekunder som jeg har lastet opp på YouTube (har også lagt ut en torrent, se nederst i innlegget).

bergensbanen_feil_koding

Så litt om hvordan jeg lagde videoen. Jeg har lenge brukt Edit Studio Pro til å redigere videoer. Den har en funksjon som kan speede opp videoen, noe som hadde vært greit her. Men av en eller annen grunn blei alle tunnel bildene grå, slik bildet til høyre viser. Jeg prøvde også Pinnacle Studio 14 HD og TMPGEnc 4.0 XPress, men også disse programmene ga grå tunneler. Uten at jeg kan si det sikkert, tror jeg dette skyldes noe med keyframes i overgangen fra lyse til helt mørkte partier. Kan nevnes at videoen spilles fint av i alle mediaspillerene jeg har på PCen, men altså ikke programmer knyttet til redigering. Derfor gjorde jeg en liten test med Nero Recode. Det viste seg at her blei tunnelene sorte og ikke grå. Derfor satte jeg programmet til å recode hele Bergensbanen. Det tok en natt.

Ny fil, nye muligheter. Det er som sagt mange veier som fører til Rom. Jeg åpnet derfor den nye fila i TMPGEnc Xpress, valgte at den skulle lagre som enkelt bilder med 1 fps. Resultatet blei 26 053 enkelt bilder, ca 67GB. Jeg lagde deretter tittelen og slutt teksten, og la det inn TMPGEnc Xpress sammen med enkeltbildene som jeg hadde satt til skulle være 60 fps. Dette resulterte i at Bergensbanen blei 7 minutter og 14 sekunder (for- og sluttekst ikke inkludert). Jeg koded det hele til en MP4 fil i 720p @ 25 fps.

Deretter la jeg fila inn i Pinnacle Studio 14 for å bruke den innebygde musikkgeneratoren (SmartSound ScoreFitter) til å lage et soundtrack. Endte opp med kategorien Dreamscape og melodiene Sleepless Eve og Endless Fields. Kjørte lyden ut som en MP3-fil og brukte YAMB til å flette video og den nye lydfilen sammen. Deretter var det bare å laste opp videoen til YouTube. Tok sin tid det også.

Det er som sagt mange veier til Rom, og dette er en av dem. Jeg kan også innrømme at dette var et lite hastverksarbeid fordi jeg ville være første mann til å lage en time laps av Bergensbanen. Ser allerede at jeg skulle latt siste bilde, når toget er på Oslo S, stått i et par sekunder for så å fade ut. Lyden matcher ikke helt lengden på videoen heller. Men men…

Håper i alle fall dere har glede av å se NSB nå Oslo på rekordtid.


Oppdatering: Jeg har lagt ut time laps videoen som en torrent-nedlasting hos Mininova.org. Den er i 720p, ca. 300 MB.

8 thoughts on “Bergensbanen på 7 minutter og 14 sekunder

 • 21/12/2009 at 22:13
  Permalink

  Godt jobba! Det hakkar ein god del her, men denne maskini er frå 2001 og hev fint lite RAM. Og eg multitaskar som eg gjer på nye maskiner. :-)

  Reply
 • 21/12/2009 at 22:37
  Permalink

  Spiller fint her på min Mac… Men den er et monster av en maskin som ikke gjør noe annet akkurat nå…

  Reply
 • 21/12/2009 at 23:12
  Permalink

  Hyggelig at dere likte videoen. Som jeg nevnte i innlegget var dette et hastverksarbeid for å være første mann til å lage akkurat denne versjonen av Bergensbanen. Er klart ting jeg kunne gjort litt annerledes, men synes resultatet blei presentabelt.

  Reply
 • Pingback: Bergensbanen in only 7 minutes and 14 seconds | Technofranki's blog

 • 04/01/2010 at 16:40
  Permalink

  Ja, fint med ein slik video. Kunne du ha tenkt å leggje han ut på Wikimedia Commons, slik at han t.d. kan brukast i artiklar om Bergensbanen?

  Musikken som er brukt, er vel ufri, slik at han ev. må fjernast fyrst?

  Reply
 • 04/01/2010 at 16:41
  Permalink

  Artiklar om Bergensbanen på Wikipedia, skulle det vere. (Beklagar dobbeltposting.)

  Reply
 • Pingback: Bergensbanen konkurranse

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.