TV2 har ikke helt skjønt fordelen med å la andre integrere deres videoer

Etter TV2 sitt værmeldingstunt  med Eli Kari Gjengedal torsdag 3. september, dukket denne videoen raskt opp på YouTube. Og det skjønner jeg godt, for innslaget er veldig morsom og bør sees av flest mulige.

Men så er det problemet med opphavsretten da. Klippene på YouTube er ikke lastet opp av TV2. Og på i alle fall et av klippene får du nå meldingen “This video is no longer available due to a copyright claim by TV 2 Norway” (se også bildet under).

tv2_youtube_opphavsrett

De to mest sette klippene på Youtube med den syngende Gjengedal har over 30.000 treff. Og veldig mange har selvfølgelig sett det offisielt på Storm sine sider.

Jeg mener TV2 feiler på to punkter. De burde ha sett konsekvensene av dette stuntet. 105.000 var inne på TV2s egene sider og så klippet torsdag kveld. Det er ikke mulig å dele dette klippet på noen som helst måte. Det er mange som svært gjerne vil ha slike klipp på sin egen blogg eller liknende (inkludert meg selv). Derfor mener jeg det hadde vært positivt for TV2 om de tillot videoklipp de har i sine artikler bli integrert på andre nettsider.

Det andre punktet jeg vil nevne er at YouTube er her og det forsvinner ikke. Gode klipp vil ende opp her uansett. TV2 har ikke profil på YouTube, og jeg har registret at de nå er i gang med å fjerne klipp av den syngende værdamen Eli Kari. Det er synd. De har selvfølgelig copyright på sine ting, men det burde ikke hindrer dem ikke i å dele enkeltrepotasjer og andre klipp på YouTube. Så min oppfordring til TV2 er å opprette en bruker på YouTube og del godt innhold. Det vil dere tjene på.

På dette området har NRK en helt annen holdning, heldigvis. De har innsett at ting vil havne på nettet uansett. Derfor vil de være den beste tilbyderen av sitt eget innhold. Både på NRKP3 og NRKbeta finnes det en god del videoer som kan integreres i andre nettsteder. I tillegg har NRK egen profil på YouTube. Men de mangler også muligheten å integrere f.eks. nyhetsinnslag. På dette området er faktisk svenske SVT kommet et godt hakk lenger.

Det hadde vært flott om TV2 ville bli en enda bedre tilbyder av sitt eget innholdt. Dele og integrere er tingen.


Jeg anbefaler også at du leser innlegget Stian A. Giltvedt har på sin blogg om temaet. Han tekstet videoen med Eli Kari Gjengedal, men TV2 har dessverre bedt YouTube om å fjerne dette klippet.

3 thoughts on “TV2 har ikke helt skjønt fordelen med å la andre integrere deres videoer

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.