Nikon D60 – en liten test

nikon_d60_02

Det er en stor jobb når et nytt kamera skal velges. Like før jul gikk jeg til anskaffelse av et Nikon D60 speilrefleks kamera. Spranget var stort fra mitt nå 3,5 år gamle HP R707 kompakt kamera, som var mitt første digitalkamera, til et splitter nytt speilrefleks.

Jeg kommer ikke til å skrive noe inngående om kameraet tekniske finesser osv, trenger du den informasjonene har jeg lenker nederst på sida, men litt mer om hvordan jeg føler kameraet er.

Å kjøpe speilrefleks er en investering. Mitt kompaktkamera fungere fremdeles veldig bra, men etter hvert som jeg bare har blitt mer og mer glad i å ta bilder, har det kommet litt til kort.

Jeg kjøpte Nikon D60 med 18-55mm AF-S G ED II VR objektiv, og det var bare noen 100-lapper dyrere enn et objektiv uten VR (men verdt det). Og allerede her hadde jo jeg falt ut. VR?? Det betyr Vibration Reduction og en bildestabilisering i objektivet. Dette gjør at du kan ha lenger eksponeringstid med større blenderåpning og fremdeles få fine og skarpe bilder (hvis jeg har skjønt det rett). Eksponeringstid og blenderåpning er også nye ting jeg må lære meg. Finne riktige programmer på kameraet til ulike motiver. Jeg har tydeligvis mye å lære. Heldigvis har DinSide.no/data en fin oversikt over begrepene man trenger.

For å få ting litt på stell, har jeg gått til anskaffelse av boka Nikon D60 Guide to Digital SLR Photography som omhandler Nikon D60 spesielt, men som også inneholder litt om teknikk og sånn. Tror denne boka kan komme til nytte.

Så litt om selve kameraet. Det har en grei størrelse, er passe tungt og man får et godt grep på det. Jeg har kanskje bare en pitteliten negativ ting å si om kameraet, og det er at når man skal ta bilde, må man se i søkeren. Bildet vises ikke på skjerm før etter at det er tatt. Men det er egentlig bare en vanesak (nå tar jeg faktisk kompaktkameraet opp til øyet når jeg skal ta bilde med det). Jeg har briller, så det kan være litt upraktisk, og i mørke omgivelser hadde det også vært greit å kunne se “søkeren” på skjermen. Men hvis dette er det eneste jeg har å klage på, så tror jeg at jeg skal klare meg greit.

Kameraet har alle de vanlige funksjonsprogrammene som Auto, makro, portrett, sport og landskap (med fler). Og så kan jo alt stilles inn manuelt når man har tid til det, som når man skal ta bilder av mat, blomster og natur. Det er gøy og ekpserimenter med innstillinger. Automatikken fungerer bra når man skal ha mer point-and-shoot bilder (som kompakt kameraene er veldig gode på).

Layouten på knappene er veldig greie. De er plassert på toppen av kameraet og rundt skjermen som er 2,5″ og lyssterk og fin. Når man tar øye til søkeren, slår skjermen seg av slik at man ikke blir blendet. Veldig praktisk.

Nikon D60 har 10 megapixel og bare det er nærmest et kvantesprang fra mitt “usle” 5 megapixel kompakt kamera. Bildene har en oppløsning på 3872 x 2592, noe som skulle gi gode muligheter for å blåse opp bildene ganske stort. Bildene er veldig skarpe og fine. Kameraet har selvfølgelig autofokus, men jeg er veldig glad i å fokusere manuelt. Lettere å være kreativ og ha full kontroll over bildet.

Max lukkehastighet er 1/4000 sekund og min. lukkerhastighet er 30 sekunder. ISO kan stilles i 100, 200, 400, 800 og 1600. Og med riktige innstillinger her, klarte jeg å ta ganske greie bilder av stjernehimmelen. Med mitt gamle kamera var det nærmest utenkelig å ta bilder i svak belysning i det hele tatt.

Da tror jeg at jeg skal avrunde det hele med å si at; er du glad i å ta bilder, skaff deg et speilrefleks kamera. Det finnes sikkert mange gode alternativer, men jeg kan i allefall anbefale Nikon d60.

Her kommer en liste med linker til sider med tester av kameraet (de to siste er norske):

Her er noen greie artikler fra DinSide.no:

Jeg har skummet igjennom Bernie’s Better Beginner’s Guide to Photography, virker veldig forklarende og jeg skal lese det nøyere en gang.

Er du fremdeles ikke overbevist, kan det være greit å sjekke Amazon.com og Amazon.co.uk for å se hva andre kjøpere har sagt om Nikon D60. Kameraet har generelt fått veldige gode kritikker.

Her er noen bilder jeg har tatt med kameraet. På grunn av størrelsen i både piksler og megabyte, er bildet du får opp når du klikker på det 25% av orginal størrelse.

nikon_d60_011

nikon_d60_021

nikon_d60_031

nikon_d60_041

nikon_d60_05

nikon_d60_06

nikon_d60_07

nikon_d60_08

nikon_d60_09

One thought on “Nikon D60 – en liten test

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d