En titt på partiene sine hjemmesider

Nå som valget nærmer seg, tenkte jeg å ta en titt på hjemmesidene til de forskjellige partiene. Jeg vil se litt på utseende og hvor lett det er å finne fram til informasjonen man er på jakt etter.

Jeg vil ta for meg partiene i omvendt alfabetisk rekkefølge, og har du ikke lyst til å lese gjennom alt, kan du jo gå rett til konklusjonen/avslutniga. Dette er ingen dyptgående analyse av sidene, mer et sånn førsteinntrykk, og så sjekker jeg om de er brukere av ulike sosiale tjenester.

Venstre

Venstre

Venstre klarer å få presset mye inn på toppen av sida si uten at det virker rotete. Sakene de fronter er lett tilgjengelig øverst på sida. Og lenker til både YouTube, Facebook, Flickr, Twitter og Lars Sponheims sin blogg er lett å finne.

Fargevalget gjør at siden virker dempet og dermed lett å få oversikten. Menyene til venstre er også oversiklige. Det er lett å finne kontaktinformasjonen.

Venstre har også informasjon på engelsk.

Sosialistisk Venstreparti

Sosialistisk Venstreparti

Sidene til Sosialistisk Venstreparti har et oversiktelig og greit utseende. Ved å ha en stor “infoboks” øverst på sida, kan man lett klikke til de viktige saken. Siste nytt oversikten er også enkel og grei, med kun få saker. Lett og orientere seg.

Også SV er inne på Facebook, Twitter, YouTube og Flickr. Lenkene til disse finner du litt ned på sida, men likevel lett tilgjengelig.

Det finnes litt informasjon på både engelsk, spansk og samisk. De har også en opplesningsfunksjon, men denne fikk jeg ikke til å virke i hverken i IE8, Opera eller FireFox.

Senterpartiet

Senterpartiet

Naturlig nok har Senterpartiet en gønnfarge på sin side. Den er oversiktlig uten dilldall, det samme gjelder for menyene. Få nyhetsaker på samme side, bra.

Det som ødelegger designet litt er de fire Aene øverst til høyre. Selv om det er gjort i beste mening. De gir nemlig ulike farger for tekst og bakgrunn slik at kontrasten blir bedre for de med dårlig syn. Det er også verdt å nevne at hovedsida ligger på venstre side av skjermens, mens alternativene for svaksynte er sentrert. Merkelig nok er også nyhetssakene på svaksyntsidene annerledes enn de for oss med godt syn. En artig ting er at holder du over en av Aene så står det “bakgrunn for blinde og svaksynte”. Blinde har vel ikke noen fordel av hverken hvit, sort eller gul bakgrunn.

Senterpartiet er med på både Facebook, Twitter (link på ikonet går til en ikke-eksisterende side), Flickr og YouTube, i tillegg til blogg. Linkene er lett tilgjengelige.

Rødt

Rødt

Partiet Rødt har et veldig oversiklig utseende. De har organisert sida med tre kolonner som fungerer veldig bra. Der største kolonnen blir brukt til nyhetssaker, mens de to minde blir brukt til informasjon, video, blogg og lenker.

Rødt finner du også på Facebook, Twitter, YouTube og Flickr.

Kristelig Folkeparti

Kristelig Folkeparti

Selve utseende til Kristelig Folkeparti er i utgangspunktet greit. Fargevalget, header og menyen er bra. Men det er i hovedbolken det kladder seg litt til. For det første er det de tre vanvittig store ikonene. De er lette å se, men alt for dominerende. Dessuten synes jeg de har litt for mange nyhetssaker, er litt rotete.

Det er muligheter for å forandre tekststørrelsen, men størrelsen mellom normal og stor skrift er for liten for at det skal hjelpe svaksynte.

KrF har også en veldig kort beskrivelse på engelsk.

Når det gjelder sosialemedier, så fant jeg ingenting på KrF sine sider (mulig jeg har oversett noe). Men de har sitt eget KrF-TV (med mulighet for embede videoer) og eget bildegalleri. Hvis jeg har funnet rett, har de en Twitter-konto, men heller ikke den fant jeg på sidene deres. De har en oversikt over blogger.

Høyre

Høyre

Høyre er blått også på nett. De har kanskje et litt kjedelig, men funksjonelt design. Grei kolonnebruk, nyhetsoversikt og andre aktuelle lenker.

Går man inn på en nyhetssak, får du opp en Lytt til teksten “lenke” som bare er tekst og har altså ingen funksjon. Det finnes også noe informasjon på engelsk.

Lenker til sosialemedier er plassert diskre nederst på sida. Og her finner du både Facebook, Twitter og Flickr. De har en del videoer på sida, men det er ingen selvfølge at du finner oversikten over dem. Det er heller ikke mulig å integrere dem i andre nettsider. Oppdatering: Etter en tilfeldighet fant jeg Høyre sin YouTube-profil under MuligheterForAlle. Hva med en lenke fra forsida?

Fremskritspartiet

Fremskritspartiet

Sida til Fremskritspartiet er ikke så spennende, litt mer farger hadde hjulpet. På den andre siden er den veldig oversiktlig og det er lett å finne fram.

FrP har Lytt til teksten-funksjon som faktsik virker. Så dette er veldig bra. Som KrF, kan man også forandre tekststørrelsen uten at det hjelper nevneverdig.

De har informasjon på engelsk, tysk, fransk og spansk. I tillegg har en del saker også engelsk språkdrakt.

De har en egen link for Nettsamfunn hvor man finner FrP-ere med Facebook og Twitter-profil. De er også representert på Flickr og har eget FrP-TV i tillegg til YouTube.

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet har en oversiktlig side med greie menyvalg og overskrifter. Bra fargevalg. Bruk av tre kolonner som enkelt avgrenser hovedsak, aktuelle saker og viktige partiprogramsaker.

AP har et eget web-TV i tillegg til YouTube. De har bilder på Flickr og bruker Twitter. Dessuten har statsminister Jens Stoltenberg både en Twitter og Facebook-profil.

Konklusjon

Jeg vil gi alle partiene godkjent på design selv om det var noe varierende her. KrF hadde etter min mening den mest rotete forsida. FrP og Høyre hadde et litt kjedelig utseende, mye på grunn av fargevalg. Menyoppsettet varierte noe, men det var lett å finne fram til deres politiske program under Politikk, Vi mener eller liknende alternativer.

Flere av partiene har gjort forsøk på å gjøre nettsidene sine lettere tilgjenglig for svaksynte uten at de har lykkes noe særlig godt med det. Kun FrP har en lesefunksjon som virker.

Alle partiene er representert på ulike sosialemedier som Facebook, Twitter, YouTube og Flickr. Et untak er KrF, fant ingenting på deres sider.

Alt i alt, klarer partiene seg greit på nett.

Creative Commons

Jeg følte jeg måtte lage et eget punkt for dette. Alle partier har lagt ut bilder på nett og med unntak av KrF, finnes alle på Flickr. Men det er noen partier som har skjønt litt mer enn andre. Venstre, SV, KrF og AP har lagt ut sine bilder med Creative Commons lisens. Rødt er litt tvilende og har noe med CC-lisens og andre bilder med full copyright på. Senterpartiet, Høyre og FrP har copyright på alt. Jeg tror ikke noen hadde tapt på at vi bloggere kunne bruke bilde på innlegg nå i valgkamp perioden.

Og helt til slutt…

Det ser med andre ord ut som at partiene satser på å være der folk “oppholder” seg på nett. Og det blir spennende å se hvordan de aktivt vil bruke dette i valgkampen.

2 thoughts on “En titt på partiene sine hjemmesider

Legg igjen kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.